Heftrucks: de krachtpatsers in uw magazijn

heftruckHeftrucks, vorkliften of vorkheftrucks. Hoe u ze ook wil noemen, heftrucks zijn handige transportmiddelen voor magazijnen en bedrijfsterreinen. Wie een magazijn met hoge magazijnrekken heeft, kan zelfs bijna niet zonder. Met transpaletten kom je wel al een heel eind, maar voor het zware werk zijn heftrucks nodig. De vorken gaan immers een stuk hoger en kunnen meer gewicht dragen. Bovendien zijn ze een stuk veiliger: de heftruckchauffeur zit in een verstevigde cabine, zodat vallende goederen geen letsels kunnen veroorzaken.

Heftrucks functioneren meestal op diesel of LPG-motoren. In hallen en magazijnen zijn enkel LPG-motoren nog toegelaten, aangezien de dieselmotoren te veel schadelijke stoffen uitstoten. Zeker in een besloten ruimte kan dit gezondheidsrisico’s inhouden voor personeel. Een andere handige optie is de elektromotor. In vorkheftrucks die hiermee zijn uitgerust, wordt de energie opgeslagen op een loodaccu die meteen ook dienst kan doen als tegengewicht. Een loodaccu weegt immers gemakkelijk 1500 kg. En dat een dergelijk tegengewicht nodig is voor het zwaardere hefwerk spreekt voor zich.

Toch zijn de meeste vorkheftrucks uitgerust met stangen die openklappen als de heftruck dreigt te kantelen. Om met een heftruck te werken moet daarom ook een opleiding gevolgd worden, zodat met alle veiligheidsvoorschriften rekening kan worden gehouden.